Obilje korisnih savjeta za brzo čišćenje, koristeći sve od limene folije do octa i limuna koji bi vam trebali uštedjeti vrijeme i novac kada čistite svoj dom.

Ako se volite ponositi svojim domom, od kupaonice do pećnice, poželjeli biste znati sve pametne trikove kako bi vaš dom zablistao.

Očistite dasku za sjeckanje limunom Naše daske za rezanje imaju veliku korist, od rezanja mesa i fileta ribe, pa sve do voća i povrća, pa nije ni čudo što na kraju izgledaju pomalo umorno. Limuni su izvrsni za uklanjanje mrlja s daske za rezanje, kao i za uklanjanje mirisa. Uklonite kamenac sa željeza pomoću octa Održavajte da vaše pegla dobro radi uklanjanjem viška kamenca. Jednostavno je zagrijte, isključite iz struje i pustite da se malo ohladi. Napunite rezervoar s bijelim octatom i vodom. Ostavite jedan sat, a zatim ispraznite i isperite. Pomoću četke za pecivo očistite mrvice iz tostera

Izvadite iz tostera mrvice i izgorene dijelove tako što ćete ga isključiti i pomesti četkom za pecivo. To će vam pomoći da toster traje duže.

Uklonite hrđu sa pribora za jelo s lukom Nema potrebe da vas uznemirava zahrđali pribora za jelo, osim ako vas rezanje luka ne zaplače. Ako su vam noževi i viljuške zahrđali, stavite im krajeve u luk nekoliko puta i hrđa bi trebala spasti. Za čišćenje mašina za suđa koristite sodu bikarbonu Održavanje mašina za suđe u dobrom stanju dugoročno će vam iziskivati puno novca, a to je lako učiniti. Za početak sodu bikarbonu stavite na vlažnu spužvu i obrišite mašinu kako biste uklonili ostatke hrane. Očistite i dezinficirajte perilicu posuđa s octom

Stavite dvije šoljice nerazrijeđenog octa u posudu pogodnu za pranje suđa na gornjoj polici prazne perilice posuđa i pustite je na vrući ciklus. Trebalo bi pomoći u čišćenju cijevi te će učiniti da miriše bolje.

Mrlje na kauču uklonite pjenom za brijanje Ako vaš kauč izgleda loše, pokušajte nanijeti malo pjene za brijanje na mrlje, ostaviti da se slegne, a zatim ga obrišite da biste uklonili pjenu za brijanje i mrlje. Kako očistiti daljinski upravljač Ako ste zabrinuti zbog daljinskog upravljača koji sakuplja prljavštinu i bakterije zbog svakodnevne upotrebe, pokušajte ga očistiti malom količinom sredstva za dezinfekciju ruku i papirnatim ubrusom.

Očistite bijele patike pastom za zube Patike koje nakon nekoliko šetnji ne izgledaju kao novi, očistite pastom za zube. Niko neće znati da nisu nove s ovim lakim trikom. Pohabane bijele sportske tene mogu se oživjeti ribanjem paste za zube.

Izvor: KLIX Fotografija: Freepik